DİSK Rusya Sendikalar Konfederasyonu Kongresi'ne katıldı

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Mali Daire Başkanı Alaaddin Sarı ve Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık’tan oluşan DİSK heyeti 7-9 Şubat 2015 tarihlerinde Soçi kentinden düzenlenen Rusya Sendikalar Federasyonu (FNPR) 9. Genel Kurulu’na katıldı.

20 milyondan fazla üyesi bulunan ve dünyanın en büyük sendika örgütlerinden biri olan FNPR’nin Kongresi’ne 700 delegenin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ve 70’e yakın yabancı konuk katıldı.

Shmakov, Beko ve Sarı

FNPR Başkanı Shmakov, Kani Beko ve Alaaddin Sarı

FNPR Genel Başkanı Mihail Shmakov yaptığı açılış konuşmasında “Kongre’nin uluslararası ekonomik kriz nedeniyle işçilerin sosyal haklarının gerilediği ve alım güçlerinin düştüğü bir dönemde düzenlendiğini” ifade ederken “krizin insan yapımı olduğunu, sorumluların neo-liberal hükümetler ve onların merkez bankalar olduğunu” belirtti. Shmakov “çalışma koşullarıyla ilgili kararlarda işçilerin de söz hakkı sahibi olması gerektiğini” vurguladı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladamir Putin delegelere hitap ettiği konuşmasında sendikaların Rusya tarihindeki önemini vurgularken “yurttaşların sosyo-ekonomik haklarını koruma görevi sırasında sendikaları yalnız bırakmayacağını” söyledi. “Vergilerin yüksekliğinden dert yanan işverenleri ve maaşların düşük olduğunu söyleyen işçiler arasında orta noktayı bulmaya çalışıyoruz” diyen Putin ayrıca “hiçbir ülkenin kendisini Dünya’nın tek efendisi olarak görmemesi gerektiğini” ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin Kongre'ye katıldı

Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kongre’ye katıldı.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow bir kamuoyu araştırmasına göre “Rus toplumunun büyük bölümünün sendikaların işçi haklarının gelişmesi için gerekli olduğuna inandığı” hatırlattı. Sendikaların gelir adaletsizliğine ve sosyal haklara yönelik saldırılara karşı mücadele ettiğini söyledi mevcut ekonomik sistemin bir çıkmaz sokakta olduğunu ve bütünlük bir değişim gerektiğini ifade etti.

Mihail Shmakov’un tekrar Genel Başkan seçildiği Kongre’de ‘işsizlik sigortası’, ‘emeklilik sistemi’, ‘iş güvenliği’, ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği’, ‘mesleki eğitim’ ve ‘uluslararası ilişkiler’ gibi konular üzerine tartışmalar yapıldı ve kararlar alındı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, FNPR Genel Başkanı Mihail Shmakov ve ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ile yaptığı görüşmelerde Suriye sınırında yaşanan insanı kriz, metal grevinin yasaklanması ve G20 Zirvesi gibi konular tartışıldı. DİSK heyeti kongre kapsamında Soçi’de bulunan eski Sovyetler Birliği ülkelerinden sendika temsilcileriyle temaslarda bulundu.

Kani Beko ve Mihail Shmakov Soçi’de bir araya geldi.

fnpr

Rusya FNPR 9. Kongresi Soçi’de düzenlendi.