Image Map

G20 Zirvesi, L20 toplantıları ve Halkların Zirvesi Avustralya’da başlıyor

15-16 Kasım 2014 tarihlerinde Avustralya’da düzenlenecek G 20 Liderler Zirvesi öncesi düzenlenecek L 20 toplantılarına ve alternatif zirve olan ‘Halkların Zirvesi’ kapsamındaki etkinliklere DİSK de katılacak

IMG_8034[1]

G 20 Liderler Zirvesi 15-16 Kasım 2014 tarihlerinde Avustralya’nın Brisbane kentinde düzenlenecek. Dünya ekonomisinin tartışılacağı zirveye Türkiye adına Başbakan Ahmet Davutoğlu katılacak.

G 20 Liderler Zirvesi’nden hemen önce 13-14 Kasım 2014 tarihlerinde Labour 20 (L 20) toplantılarında sendikalar bir araya gelecek. Bu toplantılara Türkiye’den DİSK, Türk-İş ve Hak-İş katılıyor.

Brisbane zirveyle birlikte protesto gösterilerine ve alternatif toplantılara da ev sahipliği yapacak. DİSK, sendikaların ve küreselleşme karşıtlarının girişimiyle düzenlenen ‘Halkların Zirvesi’ kapsamındaki etkinliklere de katılacak.

durak

Yoğun güvenlik önlemleri

Brisbane, çok sayıda devlet başkanını ağırlayacağı için kentte yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. Zirvenin gerçekleşeceği bölge neredeyse insansızlaştırılacak, şehiriçi ulaşımda çok sayıda sefer iptal olmuş ve bazı caddeler trafiğe kapatılmış durumda. Asker ve polisin devriye gezdiği Brisbane’de güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartıldı.

Aborjinler sokakta

Zirveye karşı çok sayıda protesto çağrısı var. Bunlardan en ilginci Aborjinlerin düzenleyeceği etkinlikler. ‘Brisbane Aborjin Büyükelçiliği’ isimli örgüt yaptığı açıklamada, “Dünyanın en zengin ülkeleri bir araya gelip dünya ekonomisini nasıl kontrol edeceklerini konuşacaklar ama bu zengin ülkelerden biri olan Avustralya’da ülkenin yerli halkı dünyanın en fakir en sefil hayatını yasıyor” ifadelerine yer verdi. Aborjinler ‘sömürgeciliğe karşı’ çeşitli protesto gösterileri ve kültürel etkinlikler düzenliyorlar.

IMG_8037[1]

Halkların Zirvesi

Aborjinler’in çağrısına yanıt veren oluşumlardan biri  ‘Halkların Zirvesi’. Sendikaların, küreselleşme karşıtlarının ve insan hakları örgütlerinin girişimiyle düzenlenen Halkların Zirvesi G20 zirvesine alternatif konuları tartışacak. Alternatif Zirve’yi düzenleyenler ‘Dünya ekonomisinin geleceğinin şirketler ve bürokratlar tarafından değil demokratik ve katılımcı tartışmalarla belirlenmesini’ savunuyor. Halkların Zirvesi’ne DİSK ile beraber dünyanın çeşitli ülkelerinden sendikalar katılacak. DİSK zirvede Ortadoğu’da yaşanan katliamları ve Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerini gündeme taşıyacak.

Brisbane’de protestolar G 20 toplantılarından önce başladı. Zaman zaman polisle çatışmaların yaşandığı gösterilerin yani sıra bir grup gösterici şehir merkezinde şezlong ve şemsiyelerle, smokin ve mayo giyerek bir protesto düzenledi. Şirketlere yönelik vergi indirimlerini protesto eden grup ekonomik krizin etkilerinin azaltılması için servet vergisi uygulanmasını talep etti.

IMG_8038[1]

ITUC: Kesinti değil ücret artışı

L 20 toplantılarının düzenleyicilerinden olan TUAC (OECD-Sendikal Danışma Komitesi) Genel Sekreteri (OECD-TUAC) Genel Sekreteri John Evans ‘IMF ve OECD raporlarının küresel anlamda büyüme hızının yavaşlığına, yüksek işsizlik oranlarına ve artan gelir adaletsizliğine işaret ettiğini’ hatırlatıyor ve bu durumun’fıtrat’ olmadığını soyluyor. L20’nin yaptığı hesaplara göre gelir eşitliği sağlayarak ve altyapı yatırımlarıyla G20 ülkeleri yüzde 5,84’lük büyüme sağlayabilir ve 33 milyon yeni iş imkanı yaratabilir. Evans “Bunun için şirketler ve hükümetler bildiklerini okumayı bırakıp isçilere kulak vermeli” diyor.

L20 hazırlıklarına katılan sendikalar kemer sıkma politikalarının krize çare olmadığını vurguluyor. ITUC’a göre “düşük ücretler ve güvencesiz isler ekonomideki durgunluğu tetikliyor, toplumsal huzursuzluklara yol açıyor ve kurumlara olan güveni yok ediyor.” ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow’in krize karşı önerisi oldukça net: “Kesinti ve kemer sıkma değil ücret artışı.”

Burrow hükümetleri issizliğe ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe karşı mücadeleye çağırıyor. Bunun için önerdiği ilk adım “özellikle gençlere ve kadınlara yönelik istihdam yaratacak sürdürülebilir doğa dostu altyapı yatırımları…” Burrow dünya isçilerinin G 20 hükümetlerinden ‘asgari ücret, toplu sözleşme ve sosyal güvenlik gibi işçi haklarının güçlendirilmesini’ talep ettiğini hatırlatıyor. Burrow ayrıca Rana Plaza ve Soma gibi katliamların tekrarlanmaması için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine özel önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Halkların Zirvesi, L 20 Toplantıları ve G 20 Zirvesi ile ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz…

 

ITUC ETUC