Image Map

Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş DİSK’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Eş Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen’in de içinde bulunduğu bir heyetle DİSK’i ziyaret etti.

DSC_0025

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği’nde gerçekleşen ziyarette, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan, DİSK/Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ile DİSK’e üye sendikaların yönetici ve üyeleri hazır bulundu.

Basın toplantısında açılış konuşmasını yapan Çalışkan, öncelikle bir sınıf örgütü olarak Türkiye’nin dört bir yanından, Hakkari’den Edirne’ye kadar farklı bölgelerden, farklı düşüncelerden, farklı coğrafyalardan, farklı inanç ve kültürlerden üyelerimizin olduğunu ifade ederek, DİSK üyelerinin ortak buluşma noktalarının emek ve demokrasi mücadelesi olduğunu belirtti.

DSC_0053

Çalışkan konuşmasında şunları söyledi:

“En son Soma’da kar etmeyi insan hayatına yeğleyen ve 301 işçi kardeşimizin ölümüne yol açan Taşeron çalışma düzeni ile çalışma yaşamı, toplu ölümlerin yaşandığı modern kölelik düzenine dönüşmüştür. Bizler taşeron işçiliği başta olmak üzere, işçi sınıfının güvencesiz, kuralsız, insanlık dışı çalışma yaşamını asla kabul etmeyeceğiz ve bu politikaları destekleyenlere asla onay vermeyeceğiz.”

Emeğin kazanımlarının korunmasının ancak demokrasi ve özgürlük mücadelesi ile mümkün olacağını belirten Çalışkan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ülkede binlerce faili meçhulün katilleri asla yargılanmadı tersine, korundu, kollandı. Bu acılara Sivas, Roboski ve Gezi katliamları eklendi, bırakın zaman aşımını, bu korunmaya katillerin ömürleri dahi yetmemektedir. Kurucu Genel Başkanımız Kemal Türkler’i 34 yıl önce katleden katilleri yargılamayan, cezalandırmayan bir hukuk sistemi adalet dağıtmak bir yana ancak adaletsizlik dağıtabilir.”

Çalışkan, Kürt Sorunu’na ilişkin ise “Barış ve kardeşlik diyoruz; evet artık Kürt Sorunu’nun çözümsüzlüğünden dolayı bu ülkede hiç kimsenin değil yaşamını kaybetmesi, burnunun dahi kanamasını istemiyoruz” diyerek cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin demokratik bir cumhuriyetin gereği olan, demokrasiye, eşitliğe, özgürlüğe ve barışa hizmet etmesini diledi.

DSC_0127

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Türkiye’de yeni bir siyasi durumla karşı karşıya kalınabileceğini şu ifadelerle anlattı:

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda ülkemiz yeni bir siyasal durumla karşı karşıya kalacaktır. Bugüne kadar parlamenter siyasi sistem içinde Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanı yerine ilk kez halkoyuyla Cumhurbaşkanı seçilecektir. Halkoyuyla seçilen Cumhurbaşkanı, siyasal sistemin fiilen başkanlık benzeri bir sisteme dönüşmesi anlamına da gelmektedir. Mevcut Anayasal sistem içinde bu yeni seçim sistemi ile ortaya çok ciddi siyasi gerilimler çıkması kaçınılmaz görünmektedir.”

Kani Beko konuşmasında, DİSK olarak Cumhurbaşkanlığı makamında kamucu, gerçek bir laiklikten ve emekten yana, bir arada yaşamı savunan, ekolojist, cinsiyetçi olmayan, eşitlikçi-halkçı- özgürlükçü-demokratik-sosyal bir cumhuriyeti savunacak bir cumhurbaşkanı görme isteğinin altını çizdi.

Yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini Ortadoğu’da yaşananlardan bağımsız değerlendirmenin doğru olmadığını ifade eden Beko konuşmasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarına de değindi:

“Rojava’ya saldırı sadece Rojava halkını ve Kürt halkını ilgilendiren bir konu olarak görülemez. Bu saldırılar Ortadoğu halklarının eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış özlemlerine yönelik gerici saldırılardır. Bu çetelere karşı direnmeyi, mücadele etmeyi, barbarlığa karşı eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın savunusu olarak görmek, bu bilinçle tutum almak gerekmektedir. İşçiler olmadan barış olmaz. Savaş mecbur kalmadıkça cinayettir. Biz Ortadoğu’da ve bizim topraklarımızda DİSK olarak barış istiyoruz.”

Selahattin Demirtaş ise, kendisinin bir işçi ailesinden geldiğini ve hem siyasi hayatında hem siyaset öncesi hayatında işçi sınıfının mücadelesini sürdürdüğünü belirtti. AKP hükümetinin İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamaları eleştiren Demirtaş, “Roboski’yle ilgili acımasız açıklamalar yapmış, Soma ile ilgili tuhaf açıklamalar yapmış, Gezi’de katledilen çocuklara meydanlarda neredeyse alkış tutturmuş bir Başkanın Filistin’le ilgili açıklamaları tabii ki ciddiye alınmaz” dedi.

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Musul’da Başkonsolosluk görevlileri ile ailelerini rehin alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik tutumuna da şu sözlerle tepki gösterdi:

“Başbakan IŞİD’e neredeyse ricada bulunuyor. ‘Allah’a inanıyorlarsa onları serbest bıraksınlar’ diyor. ‘Allah’a inanıyorsanız’ dediği kişiler, insanların kafasını kesip, görüntülerini çekerek top oynayıp, dünyaya yayan kişiler. Adıyla sanıyla anmaya cesaret bile edemiyor. ‘IŞİD terörist grubu’ diyemiyor. Ama ekmek almaya giderken öldürülen Berkin Elvan’a, Ali İsmail Korkmaz’a ‘terörist’ diyebiliyor. İşte bu dış politikada sıfırlanan kredilerin nedenidir.”

Devrim ve demokrasi mücadelelerinin cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bitmeyeceğini söyleyen Demirtaş, DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’i anarak, “Bugüne kadar yürüttüğümüz mücadelede Rahmetli Kemal Türkler’in emekleri, değerleri vardır. Biz onların emeklerini, değerlerini mahcup etmemeye çalışacağız. Mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Demirtaş, DİSK şahsında sendika üyelerine, sendikalı olmayan işçilere, iş bulamayan işçilere seslenerek, “Üreten bizsek yöneten de biz olacağız. Bu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu daha mümkün hale gelmiştir” dedi.

DSC_0030

Genel Başkanımız Kani Beko’nun konuşma metninin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

ITUC ETUC