Image Map

Temsilciler Kurulumuza ve 1 Mayıs çağrıcılarına polis şiddeti

disk

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcılarının bugün 12.00’da Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde yapmak istedikleri 1 Mayıs açıklaması öncesinde Taksim bir kez daha polisin keyfi şiddet gösterisine sahne oldu. Polis şiddeti tarihte ilk defa bir işçi konfederasyonunun Temsilciler Kurulu toplantısını da hedef aldı.

DİSK Marmara Bölge Temsilciler Kurulu toplantının yapıldığı  Taksim Hill Otel’in etrafını kuşatan polis, otelden çıkan DİSK’lilere saldırdı.

Polislerin önce kalkanlarıyla sonra da gaz kullanarak otele geri sokmaya çalıştığı DİSK’liler ve diğer kurumlardan temsilciler “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla, omuz omuza, kol kola dakikalarca en temel haklarını savundu.

Yoğun şiddete rağmen bulundukları alanı terk etmeyen DİSK’liler ve diğer çağrıcı kurumların temsilcileri adına DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ortak açıklamayı okuduğu sırada yeniden gazlı saldırı gerçekleşti.

Devrimci Sağlık İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya, Örgütlenme Uzmanı Erdoğan Demir; Enerji Sen’den Genel Başkan Ali Duman ve Örgütlenme uzmanı Ramazan Ünal; Nakliyat İş’ten Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Kopal ve işyeri temsilcisi Erdal Rençber; Genel İş temsilcisi Mehmet Karagül; Gıda İş Esenyurt Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyel; Dev Turizm İş’ten Dev-Turizm İş istanbul Bölge temsilciliği eğitim ve örgütlenme uzmanı Kamil Kartal, SDP İstanbul İl Sekreteri Doruk Balkan ve polis şiddetine sözlü tepki gösteren İngiliz vatandaşı bir turist gözaltına alındı.

Saldırıların ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko polise seslenerek “Polis gözaltına alacaksa işçileri değil önce biz yöneticileri alsın” dedi.

Sıraselviler Caddesi tarafına doğru sürülen bir grup işçi de polisin yoğun şiddetine rağmen “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartı vermeyerek büyük bir direniş sergiledi. Polisin bu esnada etraftaki kafelerdeki masa ve sandalyeleri devirdiği, esnafa zarar verdiği görüldü.

Bir süre sonra Hill Otel girişinde DİSK-KESK-TMMOB ve TTB adına birer açıklama yapıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB TMMOB İKK adına Süleyman Solmaz ve TTB Merkez Konsey üyesi Osman Öztürk yaptıkları açıklamalarda hükümetin ve İstanbul Valiliği’nin Anayasa’nın 34’üncü maddesini ve AİHM kararlarını yok sayan hukuk tanımaz tutumuna dikkat çekerek bir kez daha ilan etti: 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz.

Açıklamanın ardından DİSK Temsilciler Kurulu toplantısına devam etti.  Toplantıda bu saldırının temsilciler kurulunu hedef alan bir saldırı olduğu, polisin otelden çıkan herkesi hedef alan bir şiddet uyguladığı, bu şekilde Türkiye’de ilk defa bir işçi konfederasyonunun temsilcilerin kurulunun polis tarafından adeta basıldığı vurgulandı.

İşyerlerinde çok güçlü bir şekilde 1 Mayıs alanında olmak için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantının sonunda son karar birkez daha çok güçlü şekilde hep beraber tekrarlandı: “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun başkanlığında gerçekleşen Temsilciler Kurulu toplantısı devam ederken DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen karakola giderek gözaltındakilerle görüştü. Gözaltındakilerin sağlık durumunun iyi olduğu, susma haklarını kullandıkları ve DİSK üyelerinin karakolda DİSK önlüklerini çıkarmadıkları öğrenildi.

Videolar ve fotoğraflar eklenecektir… 

Konuyla ilgili çok sayıda fotoğraf ve video için lütfen sosyal medyadan bizi takip edin:

@diskinsesi

https://www.facebook.com/diskinsesi

nakliyatis

1mayis

ITUC ETUC