Image Map

ILO sözleşmelerine dayanan ilk toplu iş sözleşmesi imzalandı

DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikamız ile Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi arasında 6356 Sayılı Yasa’ya göre değil ILO’nun 87 ve 98 Sayılı Sözleşmeleri’ne dayanarak yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. 11 Nisan 2014 Cuma günü 11 Nisan 2014 Cuma günü Sendikamız Sosyal-İş ve Uluslararası Af Örgütü, ortak bir basın açıklaması yaparak uluslararası sözleşmelere dayanan ilk toplu iş sözleşmesini törenle imzaladılar. Bu imzanın ardından benzeri bir sözleşme de sendikamız ile Sağlık Emekçileri Sendikası arasında imzalandı

Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Beyoğlu’ndaki ofisinde düzenlenen törene DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Sosyal-İş sendikamızın Genel Başkanı Metin Ebetürk,  Genel Sekreteri Celal Uyar, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Müzeyyen Nergiz ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi çalışanları katıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko törende yaptığı konuşmda, imzalanan toplu iş sözleşmesinin 12 Eylül mirası sendikal yasaklar ve barajlara ve bu yasak ve barajların bugünkü temsilcisi AKP hükümetine rağmen atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Toplu iş sözleşmesi için Sendikamız Sosyal-İş’in , yetkisini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan değil Uluslararası Af Örgütü’nde çalışan üyelerinden aldığının altını çizen Beko, toplu sözleşme masasına da işkolu ve işyeri barajı ile bakanlıkça yetkilendirme şartlarına rağmen üyelerinden aldığı güç ve yetkiyle oturulduğunu kaydetti. Beko, evrensel insan hakları için mücadele eden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin de, örnek bir tutum alarak, bu özgür ve gönüllü toplu pazarlık sürecine de taraf olduğunu belirtti.

Törende konuşan Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, “Uluslararası Af Örgütü’yle imzalanan sözleşmede her ne kadar ilk defa kazanılan haklar olsa da Türkiye’de önemli bir hakkı kazanmak için adım atıyoruz” dedi. Türkiye de sınıf mücadelesinin yolunu açıcı, sendikal mücadelenin azmini yüceltici bir toplu sözleşmeyi imzalamak için bir araya geldiklerini belirten Ebetürk, bundan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Müzeyyen Nergiz yaptığı konuşmada, Türkiye’deki standart mevzuatın uluslar arası standartlara ulaşmaktan çok uzak olduğunu belirterek dolayısıyla toplu sözleşme görüşmelerine başlarken ve sürdürürken Türkiye’deki kısıtlı mevzuatı değil uluslararası standartları göz önünde bulundurduklarını kaydetti. Bu konuda çalışma şartlarının uluslararası standartlara getirilmesi için desteklerini sürdüreceklerini söyleyen Nergiz Bugün imzalanan sözleşmenin bu mücadeleye önemli katkı yapacağının altını çizdi.

Açıklamaların ardından 21 çalışanı bulunan Uluslararası Af Örgütü’yle Sosyal-İş sendikamız arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan belgelerin bir örneği de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilecek.

ILO sözleşmelerine dayanan ikinci toplu iş sözleşmesi de Sosyal-İş Sendikamız ile SES arasında imzalandı.  Bu sözleşmeye dair gazete haberlerine ulaşmak için tıklayınız

sosyalis

ITUC ETUC